Szénsavas bodzalé két nap alatt



Gyönyörű, illatos bodza virágzik mindenütt az utak mentén és a kerítések tövében. Aromás, jó ízű üdítőt és szörpöt is készíthetünk adalékanyagok nélkül. Receptünkben egy hétpecsétes titokra is fény derül!



A bodzalé gyorsan elkészíthető, és két nap múlva fogyasztható. Egy icipici titka van, most ezt áruljuk el.
Kissé bizarrnak tűnik, de érdemes egy tiszta 10 literes vödröt használni. Ebbe beleöntünk ¾ kg cukrot. Nem kell hozzá patikamérleget használni. Ránézésre is adagolhatjuk, aki pedig édesebbre, vagy kevésbé édesre szereti, később módosíthat a recepten.
2 citromot nagyon alaposan megmosunk, hogy eltávolítsuk a héjról a permetszerek maradékát. A citromot kifacsarjuk, de ne dobjuk el a héját. Ezt is karikázzuk fel. A citromlevet hozzáöntjük a cukros sziruphoz.
8-10 fej bodzavirágot egy picit lemosunk. 
A vödröt felöntjük vízzel, beletesszük a virágokat és a citromhéjakat.
Végül jön a hétpecsétes titok! Egy nagyon picike élesztőt morzsolunk a tetejére. Ettől lesz üdítően szénsavas az italunk, mielőtt még megkótyagosodna a lé.

Megkavarjuk a levet, és szépen letakarjuk. Állítsuk olyan helyre, ahol nem zavar minket. Egyelőre nem kell hűvös neki, sőt, ha szobamelegben van, hamarabb elkészül. Naponta többször is átkavarhatjuk - amikor eszünkbe jut -, hogy a cukor ne ülepedjen le a vödör alján. Két nap múlva már fogyasztható. Leszűrjük, és vihetjük a kellemes saját készítésű üdítőt. Sokáig ne álljon, mert megnyálkásodhat. Ha nem bírjuk néhány napon belül elfogyasztani (amire nincs sok esély), akkor palackokba tölthetjük. Nagyon hideg helyen tartsuk, és vigyázzunk, hogy kb. csak ¾-ig töltsük fel a palackot. Időnként nem árt engedi belőle, mint a pezsgő készítési folyamata során. Ugyanúgy állandóan termeli a szénsavat, és ha nem ügyelünk, szétrobbanhat a pincében.
A citromkarikákat se dobjuk ki. A szirupos léből kivéve igazi finom csemege.
Mire ügyeljünk a bodza szedésekor?
Az egyik fontos szabály, hogy gépjárművektől szennyezett levegőjű utak közelében ne szedjük. Menjünk beljebb a világosabb, bozótosabb erdőkben, ligetekben. Vagy szedjük védett kertekben. 
Nézzük meg jól azt is, hogy nem levéltetűs-e bodza. A virágok alatt közvetlenül, a száron szoktak tömegével ücsörögni a fekete levéltetvecskék. Nem mérgező, de nem is gusztusos a felhasználása.








                                                                                                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése