Száraz bőrnek ureát, azaz kutyaharapást szőrével!



Közeledik a szandál-szezon, és ilyenkor kapunk észbe, hogy ideje lenne ápoltabbá tenni az eddig elrejtett lábfejünket. Bőrkeményedés és sarokrepedés: ilyenkor nyúlunk a polcon az erős lábápoló krémekhez. Az utóbbi időben egyre több terméken az áll, hogy hatóanyaga az urea. De valójában mi is az urea? Mire jó és miért olyan hasznos?


Ha valaki az urea szóból a vizeletre asszociál, nem is jár messze az igazságtól. Hiszen az urea a vizeletben, de minden más testfolyadékunkban megtalálható végtermék. Nem összekeverendő a húgysavval. Él egy tévhit, hogy az urea pisiszagú. Valójában a kémiában karbamid néven ismeretes vegyület szagtalan.

Az ureának számos hasznos tulajdonsága már az ókor óta ismeretes. A kozmetikai szerekben, és egyéb ipari hasznosításkor ugyanakkor nem természetes, hanem szintetikusan előállított ureát használnak.

Az urea az utóbbi években a legfontosabb hatóanyagok egyikévé vált a bőrápolásban. A természetes hidratáló faktorok alkotóeleme, segítségével a bőr víztároló kapacitása növelhető. A bőr beszívja, nem úgy, mint sok terméket, amely olajos réteget képez a bőr felületén, de nem tud valóban hidratálni.

Egyszóval: kutyaharapást szőrével! A nagyon száraz bőrnek adjuk vissza, amit fiatalabb korában maga megtermelt: az ureát.


A kozmetikaiparon kívül rendkívül széles hasznosítása van az ureának. A barbiturátok, azaz nyugtatók előállításától kezdve, a cigaretták ízfokozóin keresztül, a műanyaggyártásig egészen széles palettán használja a vegyipar. Még a sütőiparban is helyet kap barnító anyagként.
Kép forrása: Wikimedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése