Fűszerszámos szörp

Nem kell megijedni, nem a gereblye kerül ebbe az illatos, egészséges szörpbe, hanem a fűszerkert finom, friss levelei.A fűszer szó régies változata a fűszerszám, s jelent mind fűszert, mind gyógynövényt. Ha van mediterrán kertünk, tavasztól szedhetjük a friss zöldfűszereket. De a konyhai ablakban is elfér egy kis rozmaring, menta, citromfű. Mi most egy citromfüves, mentás, zsályás, kakukkfüves változatot készítettünk.



A fűszerkertben a következőket szedtük:
10 szál borsmenta
2 szál fodormenta
4 szál kakukkfű
12 szál citromfű
4 szál zsálya
Ezen kívül még szükséges a szörphöz: 80 dkg cukor, 1 l víz, 1 zöldtea-filter.
Ha savanyúbban szeretjük, tehetünk bele citromot, de ez el is maradhat. Élvezzük inkább a fűszer- és gyógynövényeink egyedi, finom aromáját!
A növényeket frissen leszedjük. Mi – ha már a metszőolló a kezünkben járt – gyorsan szedtünk virágokat (rózsaloncot, jezsáment, haranglábat) a vázába is.

A növénykéket mossuk meg, majd szedjük le a leveleket. A szárakra nem lesz szükség.
Felforralunk 1 l vizet. Ebből egy kevés, erős zöld teát készítünk.
A leveleket egy edénybe tesszük, és ráöntjük a teát. A többi vízzel leforrázzuk a leveleket. Ügyeljünk arra, hogy a víz ellepje őket. Ha valamelyiket nem érne a víz, akkor nyugodtan nyomkodjuk bele. Tegyük félre, és hagyjuk állni egy fél órát.
Levesszűrőn szűrjük át, és 80 dkg cukorral keverjük el. Forraljuk fel. Amikor forr, közepes hőmérsékleten főzzük tovább, amíg szirupos nem lesz.
Közben készítsük elő az üvegeket.
A szörpöt töltsük forrón az üvegekbe, és zárjuk le azonnal. Ha nem azonnal fogyasztjuk, ajánlatos száraz gőzben kihűteni. Ekkora mennyiségnél nem kell előkészítenünk a nagymama tulipános ládáját e célból.
Elég, ha egy kifakult nagy abrosszal, amit már nem nagyon sajnálunk, alaposan körbebugyoláljuk az üvegeket. Tartsuk addig a dunsztban, amíg ki nem hűl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése