Vagdalt – kicsit másképp

A fasírozott német változata szelídebb ízű, mint magyar fokhagymás testvére. A változatosság kedvéért érdemes kipróbálni a német frikadellát.

Mire lesz szükségünk?

50 dkg darált sertés hús, 1 nagyobb vöröshagyma, 1 tojás, 1-2 száraz zsemle vagy kenyérszelet, só, bors, felaprított petrezselyemzöld,  zsemlemorzsa
A sütéshez: 1-2 evőkanál olaj
A mártáshoz: 1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő, kevés bor.

A hagymát felaprítjuk. A zsemlét vagy a száraz kenyeret kevés vízben beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Ezt, valamint a sót, a borsot, a hagymát, a petrezselymet, a tojást a hússal jól összedolgozzuk. Egy kis olajat forrósítunk egy edényben.
A húsmasszából nagyobb húspogácsákat formázunk, beleforgatjuk a zsemlemorzsába, majd a forró olajba tesszük.
Mindkét oldalukat pirosra sütjük.
Nem égetjük el, hanem óvatosan egy kis vizet töltünk hozzá, és lassú tűzön megpároljuk. Ha közben zsírjára sül, még tehetünk vizet bele. Végül levesszük a fedőt, megvárjuk, amíg elpárolog a víz. Kivesszük a húspogácsákat. A visszamaradt zsiradékba lisztet és kevés vörösbort töltünk, majd az egészet óvatosan megforrósítjuk. A hagyományos keddi frikadella-ebédhez mindig jár a mártás is.


Egybenfőtt burgonyával, vagy burgonyapürével tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése