Most érdemes elültetni: a csodatölcsér



Most érdemes elültetni a csodatölcsért, ami minden kert színes, szemet gyönyörködtető látványa. Virágai délután nyílnak ki, este finom, édes illatot árasztanak. Gondozást pedig alig igényel.


A csodatölcsér (Mirabilis jalapa), egy rendkívül látványos, ám gondozást alig igénylő kerti növény. Nyár közepétől kezdve virágzik és folyamatosan bokrosodik. Egyszerre akár több színárnyalat is megjelenhet ugyanazon a bokron. Emiatt színes, szemet gyönyörködtető látvány. Virágai délután nyílnak ki, este finom, édes illatot árasztanak, majd reggelre becsukódnak. Levelei is mutatósak, hasonlítanak a paprika levelére.
Jól alkalmazkodik környezetéhez.
Akár falak mentén, akár virágágyasokban, dália és nagyobb méretű növények között megél. Kb. 50-100 cm-re nő meg. Érdemes csoportosan ültetni. Napos vagy félárnyékos helyen egyaránt szereti. Kedveli a jó vízáteresztő talajokat, de nem kell különösebben gondot fordítanunk az extra öntözésre. Egyik nagy előnye, hogy nincs több dolgunk, mint a magokat elültetni a földbe.
Mivel elég nagy, fekete magjai vannak, ezért gyerekek is szívesen bíbelődnek vele, hogy ujjacskáikkal beledugják a magokat a föllazított földbe. Ősszel aztán be is gyűjthetik. Rengeteg magot hullat, amivel újraveti magát a következő évre, de jut belőle a barátnőknek és a csodálóknak is. Ha már egyszer csodatölcsér!
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése