Friss, tavaszi ízű lesz: bableves komlóval



A frissen szedett komlóval készült bablevest Erdélyben tanultam. Most érdemes kipróbálni, amikor zsengék a komló hajtásai.



Mire lesz szükségünk?

50 dkg száraz tarka bab, 1 nagy fej vöröshagyma, füstölt hús, csont vagy kolbász, 1 nagy babérlevél, egy csipetnyi csombord, vagy más néven borsikafű (ez el is maradhat), só; a rántáshoz: 3 evőkanál liszt, kevés olaj, egy kiskanál pirospaprika; ½ l tej, egy nagy marék zsenge komlóhajtás, a tálaláshoz ecet ízlés szerint.



A babot ajánlatos előző este beáztatni. Másnap leöntjük a vizét, így kevésbé fog puffasztani. Hideg vízben, sóval, egy hagymával és a füstölt disznósággal feltesszük főni. (Ha nagyobb darab sonkánk van, ajánlatos előfőzni.) Ha szeretjük, ízesítsük a csomborddal is. Hagyjuk főni, hogy a füstölt húsunk és a bab is jól megpuhuljon. Addig nyugodtan otthagyhatjuk, és végezhetjük egyéb munkáinkat. Amikor finomra megpuhult minden, elkészítjük olajjal, a liszttel a rántást. A tűzről levéve belekeverjük a paprikát (ne sokat, éppen csak a szép szín kedvéért.) Öntsük fel kevés vízzel, keverjük jól el, és óvatosan adjuk a leveshez. Hagyjuk, hogy felfőjjön, ezután öntjük bele a tejet. Ezzel is összefőzzük kicsit. 
Végül a megmosott, ízlés szerint összeaprított komlót is beledobjuk.
Rövid ideig főzzük. Tálaláskor, aki szereti, belekeverhet pár csepp ecetet. 






A közönséges komló nem csak a sörgyártás egyik alapanyaga. Gyógynövényként is szívesen használják. Nyugtató, esti teákban éppúgy megtaláljuk, mint gyomorpanaszok elleni gyógynövény-keverékekben. Erdélyben a friss hajtásokat csippentik le a bableves „megbolondítására”. Akkor jó, amikor még nem virágzik, és a por sem szállta meg a leveleket. Általában olyan helyeken találjuk meg, ahol kevésbé gondozzák a területet. Árokpartokon, régi kerítések mellett, erdőszéli bozótosokban kúszik hihetetlen gyorsasággal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése