A frissen szedett komlóval készült bablevest Erdélyben tanultam. Most érdemes kipróbálni, amikor zsengék a komló hajtásai.
Mire lesz szükségünk?
50 dkg száraz tarka bab, 1 nagy fej vöröshagyma, füstölt
hús, csont vagy kolbász, 1 nagy babérlevél, egy csipetnyi csombord, vagy más
néven borsikafű (ez el is maradhat), só; a rántáshoz: 3 evőkanál liszt,
kevés olaj, egy kiskanál pirospaprika; ½ l tej, egy nagy marék zsenge
komlóhajtás, a tálaláshoz ecet ízlés szerint.
A babot ajánlatos előző este beáztatni. Másnap leöntjük a
vizét, így kevésbé fog puffasztani. Hideg vízben, sóval, egy hagymával és a
füstölt disznósággal feltesszük főni. (Ha nagyobb darab sonkánk van, ajánlatos
előfőzni.) Ha szeretjük, ízesítsük a csomborddal is. Hagyjuk főni, hogy a
füstölt húsunk és a bab is jól megpuhuljon. Addig nyugodtan otthagyhatjuk, és
végezhetjük egyéb munkáinkat. Amikor finomra megpuhult minden, elkészítjük olajjal,
a liszttel a rántást. A tűzről levéve belekeverjük a paprikát (ne sokat, éppen
csak a szép szín kedvéért.) Öntsük fel kevés vízzel, keverjük jól el, és
óvatosan adjuk a leveshez. Hagyjuk, hogy felfőjjön, ezután öntjük bele a tejet.
Ezzel is összefőzzük kicsit.
Végül a megmosott, ízlés szerint összeaprított
komlót is beledobjuk.
Rövid ideig főzzük. Tálaláskor, aki szereti, belekeverhet
pár csepp ecetet.
A közönséges komló
nem csak a sörgyártás egyik alapanyaga. Gyógynövényként is szívesen használják.
Nyugtató, esti teákban éppúgy megtaláljuk, mint gyomorpanaszok elleni
gyógynövény-keverékekben. Erdélyben a friss hajtásokat csippentik le a bableves
„megbolondítására”. Akkor jó, amikor még nem virágzik, és a por sem szállta meg
a leveleket. Általában olyan helyeken találjuk meg, ahol kevésbé gondozzák a
területet. Árokpartokon, régi kerítések mellett, erdőszéli bozótosokban kúszik hihetetlen
gyorsasággal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése