A női nadrág botránya



Ma, amikor a nők kilencven százaléka nadrágot visel utcán és munkahelyen, odahaza munka közben, sőt az ágyban is, nehéz elképzelni, hogy egykor meg kellett küzdeni azért, hogy az abroncsos szoknyánál kényelmesebb öltözéket hordjanak a gyengébb nem tagjai. Amelia Jenks Bloomer ennek a mozgalomnak egyik élharcosa volt.

Bloomer amerikai újságírónő volt. 1818-ban született. A női jogok, és az antialkoholista mozgalom egyik harcosaként egy öt éven át működő folyóiratot adott ki. A kéthetente megjelenő Lily-ben népszerűsítette a női öltözék megreformálását. Divatújításai a maguk idejében megbuktak, mégis ezekkel vonult be a történelembe.
A „racionális női öltözék” egy rövid kabátkából, egy térd alá érő szoknyából, és a bokánál összefogott, bő „török” nadrágból állt. A bő, törökös nadrágra ráragadt Bloomer neve, s a későbbiekben a biciklizéshez használt női nadrágszoknyát, valamint a női buggyos alsóneműt (bőbugyogó) róla nevezték el bloomer-nek.
Amelia Bloomer 1894-ben meghalt, a nadrág később megkezdte diadalútját a női öltözőkben. De még hosszú utat kellett bejárni addig, amíg a farmer, vagy a tapadós leggings a leghétköznapibb ruhadarabbá vált nők számára is.

Képek forrásai: http://www.victorianamagazine.com/archives/1191, http://www.nps.gov/wori/historyculture/amelia-bloomer.htm, http://www.fashion-era.com/rational_dress.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése