A táj sebe a Breivik-mészárlás helyszínén

A gyász feldolgozása vagy a közösség emlékezete fontosabb-e a Breivik-mészárlás helyszínén, Utøyán? A „táj sebe” enyhíti-e a fájdalmat?

2011.július 22-én Anders Behring Breivik a norvégiai főváros kormányzati negyedében autóba helyezett bombával nyolc embert ölt meg. Ezt követően az Utøya nevű szigeten 69, zömében tizenéves fiatalt gyilkolt meg különös kegyetlenséggel. Az áldozatok egy baloldali pártszervezet táborozásán vettek részt. 
Egy svéd művész, Jonas Dahlberg kapta most meg a lehetőséget, hogy emléket emeljen a három éve történt tragédiának. Tervei szerint egy 3 és fél méteres csatornát szeretne kialakítani a szigethez tartozó Sørbråten nevű félsziget megcsonkításával. A táj „sebeként” jelenne meg ez a nagyméretű alkotás. 
A tervek szerint a csatorna falába vésnék be a 77 halálos áldozat nevét. A szigetből kivájt törmelékből Oslóban szintén emlékmű készülne.


A hozzátartozók és a szigeten élők között ugyanakkor jó néhányan vannak, akik nem szeretnék, ha ilyen módon emlékeztetnék őket a soha fel nem dolgozott fájdalmukra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése