A gyömbér eleganciája



A gyömbérnek van valami eleganciája, talán mert annak idején "gyarmati árunak" számított. Különleges aromája az a titok, ami megváltoztathatja a hétköznapi italok és ételek ízét. 


Amúgy az egyik legértékesebb fűszernövény, amelyet nem csak mézeskalácsok, puszedlik ízesítésére használhatunk. Gyógyhatásai régtől ismertek, puffadás, gyomorbántalmak ellen használják, a hajósok tengeribetegség ellen rágcsálták. A meghűlések egyik hatásos természetes gyógyszere. A gyömbér csíp, de kellemes, üdítő módon.
A gyömbérrel ízesített limonádé akár nyári meleg napok kitűnő itala lehet jól behűtve, de ilyenkor, amikor odakint kezd beköszönteni a hideg, forrón ajánljuk. 
Gyömbéres limonádé
A limonádéban az a csodálatos, hogy sokféleképp készíthetjük. Legfinomabb friss citromból facsarva, egy kis citromfűvel megbolondítva, kevés cukorral vagy mézzel, jó sok rosttal. De ha nincs otthon épp elég citrom, hozzáönthetünk néhány evőkanál palackozott citromlevet. A gyömbért viszont érdemes megfőzni a hideg limonádéhoz is, mert különben nem érezzük kellemes csípős ízét és aromáját. 
Forró gyömbértea
A forró gyömbérteához levágunk néhány vékony szeletet a gyömbérgyökérből, s megfőzzük  mézzel, vagy cukorral, a karikákra vágott citromhéjakkal, esetleg citromlével. Egy liter italhoz kb. 5-10 szelet gyömbérrel, 1-2 evőkanál cukorral számoljunk. A préselt citromot azért érdemesebb akkor beletenni a teánkba, ha már levettük a tűzről, hogy maradjon benne a C-vitamin.

Nem kell megijedni a gyömbér árától! 
Ma már a legkisebb zöldségüzletekben is kapható friss gyömbérgyökér. Kilóra soknak tűnik az ára, de ha megemeli az ember, rájön, hogy bizony alig nyom valamit egy kis darabka. Egyszerre nem is érdemes sokat vásárolni, mivel erős az aromája, túlzásokba nem kell esni. Egy kisebb darab gyömbér több liter tea ízesítésére elég, de ételeinket is pikánsabbá tehetjük vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése