Borzos tészta

Egyszerű, de nagyon finom a német Streuselkuchen. Szilvalekvárral készítettük ezúttal, de lehet más lekvárt használni, vagy akár lekvár nélkül, esetleg mákos, diós töltelékkel kipróbálni. A lényeg, hogy a sodródeszkát és a nyújtófát elő sem kell venni.


Erre volt szükségünk:
Hozzávalók a kelttésztához:
50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 dl langyos tej, 2 tojássárgája, 1 csipetnyi só, 4 evőkanál cukor.
Hozzávalók a töltelékhez és a borzos tetőhöz:
1 üveg szilvalekvár, 3 dl (nagy bögre) liszt, 2 dl (normál bögre) megolvasztott vaj vagy margarin, 6 evőkanál cukor, egy kevés fahéj

1 dl langyos tejben elkeverek 1 kiskanál cukrot, és az élesztőt. Felfuttatom. 

A lisztet, tojás sárgáját, pici sót, cukrot összekeverem a felfuttatott élesztővel, a maradék langyos tejjel, és megdagasztom. 
Amikor szép egynemű lesz a tésztám, letakarom, és addig hagyom kelni, amíg legalább kétszeresére megnő. Lehetőleg ez idő alatt ne érje hideg levegő!
Amikor megkelt a tészta, egy tepsit kibélelek sütőpapírral.

A tésztát beleteszem, és kézzel formára nyomkodom. 

Rákanalazom a lekvárt, és újra kelni hagyom.

Sütés előtt elkészítem a lisztes morzsalékot, amivel meghintem. Ehhez összekeverem egy tálban a lisztet, a cukrot, a fahéjat, és az olvasztott vajat, vagy margarint. 
Nem kell különösebben szépre gyúrogatni. 

Elég, ha kicsit összeáll a massza, már rá is lehet morzsolni a süteményünk tetejére.

A tepsit hideg sütőbe teszem, és 220˚C-on kb. 30-45 percet sütöm, míg szépen aranybarnára nem sül a teteje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése