Egyszerű, de nagyon finom a német Streuselkuchen. Szilvalekvárral
készítettük ezúttal, de lehet más lekvárt használni, vagy akár lekvár nélkül, esetleg
mákos, diós töltelékkel kipróbálni. A lényeg, hogy a sodródeszkát és a
nyújtófát elő sem kell venni.
Erre volt szükségünk:
Hozzávalók a kelttésztához:
50 dkg liszt, 3 dkg friss
élesztő, 3 dl
langyos tej, 2 tojássárgája, 1 csipetnyi só, 4 evőkanál cukor.
Hozzávalók a töltelékhez és a borzos tetőhöz:
1 üveg szilvalekvár, 3 dl (nagy bögre) liszt, 2 dl (normál bögre) megolvasztott
vaj vagy margarin, 6 evőkanál cukor, egy kevés fahéj
1 dl
langyos tejben elkeverek 1 kiskanál cukrot, és az élesztőt. Felfuttatom.
A
lisztet, tojás sárgáját, pici sót, cukrot összekeverem a felfuttatott
élesztővel, a maradék langyos tejjel, és megdagasztom.
Amikor szép egynemű lesz
a tésztám, letakarom, és addig hagyom kelni, amíg legalább kétszeresére megnő. Lehetőleg
ez idő alatt ne érje hideg levegő!
Amikor megkelt a tészta, egy tepsit kibélelek sütőpapírral.
A
tésztát beleteszem, és kézzel formára nyomkodom.
Rákanalazom a lekvárt, és újra
kelni hagyom.
Sütés előtt elkészítem a lisztes morzsalékot, amivel
meghintem. Ehhez összekeverem egy tálban
a lisztet, a cukrot, a fahéjat, és az olvasztott vajat, vagy margarint.
Nem kell
különösebben szépre gyúrogatni.
Elég, ha kicsit összeáll a massza, már rá is
lehet morzsolni a süteményünk tetejére.
A tepsit hideg sütőbe teszem, és 220˚C-on kb. 30-45 percet
sütöm, míg szépen aranybarnára nem sül a teteje.
Erre volt szükségünk:
Hozzávalók a kelttésztához:
50 dkg liszt, 3 dkg friss
élesztő, 3 dl
langyos tej, 2 tojássárgája, 1 csipetnyi só, 4 evőkanál cukor.
Hozzávalók a töltelékhez és a borzos tetőhöz:
1 üveg szilvalekvár, 3 dl (nagy bögre) liszt, 2 dl (normál bögre) megolvasztott
vaj vagy margarin, 6 evőkanál cukor, egy kevés fahéj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése