Nagy mennyiségben káros lehet az alumínium. Ki gondolná, hogy bizonyos dezodorok a legártalmasabbak?
Az unióban vagy egy éve riadalomban vannak a felhasználók az
alumínium-veszély miatt. Szó volt ételről, italról, csomagolóanyagról, de elsősorban
az alumíniumot tartalmazó dezodorokról, amelyek állítólag megnövelik a mellrák kialakulásának
kockázatát. Bár a kutatások még nem erősítették meg ezt az elképzelést, a fogyasztóvédelem
mégis felhívja arra a figyelmet, hogy az élelmiszerekben található alumínium
kimeríti azt a mennyiséget, amennyit az ember szervezete tolerál. Az
alumíniumot tartalmazó dezodorok használatával a felhasználó túlmegy az egészségügyi
határértéken.
Alumíniumot természetes módon fogyasztunk bizonyos élelmiszerekkel,
így a teával, kakaóval, csokoládéval, salátával és más zöldségekkel. Az élelmiszeripar
is használja, például édességek bevonásához, dekorációjához. Az alumínium
edényeken és a háztartási alufólián keresztül is a táplálkozásba kerülhet.
Mindez még nem károsítja az egészséget. Nem így van ez a dezodorok esetében.
Ezért nem árt odafigyelni, mit is használunk és hogyan! Az úgynevezett kristály,
vagy hegyi kristály dezodorok természetesnek és üdítőnek tűnnek, ám tudnunk
kell, hogy alapjuk a timsó, amelyet vérzéscsillapításra, fertőtlenítésre régóta
használnak. A kémiában mint kálium-alumínium-timsó, vagy kálium-alumínium-szulfát
(KAl(SO4)2·12H2O) ismeretes. Azaz, a kristály dezodorok többségének alapanyaga
az egyszerű timsó (már hirdetnek timsómentes változatot is). Egyrészt érdemes
átböngészni a dezodorok címkéjét, vajon tartalmaz-e alumíniumot. Ha igen, akkor
ritkábban használjuk, illetve borotválkozás után semmiképpen ne terheljük vele
bőrünket, ugyanis ilyenkor a bőr finoman károsodott felső rétege hamarabb
felveszi a nemkívánatos alumíniumot.
A táplálkozás esetében szintén egyszerű biztonsági szabályok
érvényesek. Ne tartsunk túl sokáig alumínium edényben vagy alufóliában savas, vagy
sótartalmú élelmiszereket. Itt is érvényes az örökké visszatérő nagy igazság: a
régi, jól bevált anyagok a biztosak, például az üveg. Az előrecsomagolt
ételeket, ételkészítményeket ritkábban használjuk, inkább friss alapélelmiszerek
kerüljenek a konyhánkba.
A riogatások ellenére az élelmiszerbiztonsági szakemberek is
tökéletesen ártalmatlannak tartják a grillező alufólia használatát, mivel nincs
ember, aki nap mint nap grillezne, főként nem alufóliában. Az étellel vegyülő
alumínium mennyisége elenyésző a grillezéskor, és sütéskor.
Mit érdemes tudni az
alumíniumról?
Az alumínium egy
könnyűfém, amely természetes módon megtalálható a földben. Az emberi szervezetbe
elsősorban élelmiszerrel, illetve az ivóvízzel kerül. Edények, konyhai eszközök,
illetve csomagolások anyaga. Többféle kozmetikai szerben megtalálható. Az
alumínium nagyon nagy mértékben idegméreg. Vesénk kiüríti, ám az évek során
felhalmozódhat a szervezetben, főként a tüdőben és a csontokban.
Mit érdekes tudni az
alumíniumról?
A nyelvújítók timanynak
nevezték, ez visszaköszön timsó szavunkban is. Először 1825-ben állította elő
egy dán tudós, Hans Christian Ørsted. A nagyközönség 1855-ben, a párizsi
világkiállításon csodálhatta meg a világ első, 1 kilogrammos alumíniumtömbjét.
Mivel ezüstös fénye volt, „agyagezüstnek” nevezték. Akkoriban még rendkívül
drága volt, ékszerekben is használták.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése