Figyeljünk oda az alumíniumra!



Nagy mennyiségben káros lehet az alumínium. Ki gondolná, hogy bizonyos dezodorok a legártalmasabbak?

Az unióban vagy egy éve riadalomban vannak a felhasználók az alumínium-veszély miatt. Szó volt ételről, italról, csomagolóanyagról, de elsősorban az alumíniumot tartalmazó dezodorokról, amelyek állítólag megnövelik a mellrák kialakulásának kockázatát. Bár a kutatások még nem erősítették meg ezt az elképzelést, a fogyasztóvédelem mégis felhívja arra a figyelmet, hogy az élelmiszerekben található alumínium kimeríti azt a mennyiséget, amennyit az ember szervezete tolerál. Az alumíniumot tartalmazó dezodorok használatával a felhasználó túlmegy az egészségügyi határértéken.

Alumíniumot természetes módon fogyasztunk bizonyos élelmiszerekkel, így a teával, kakaóval, csokoládéval, salátával és más zöldségekkel. Az élelmiszeripar is használja, például édességek bevonásához, dekorációjához. Az alumínium edényeken és a háztartási alufólián keresztül is a táplálkozásba kerülhet. Mindez még nem károsítja az egészséget. Nem így van ez a dezodorok esetében. Ezért nem árt odafigyelni, mit is használunk és hogyan! Az úgynevezett kristály, vagy hegyi kristály dezodorok természetesnek és üdítőnek tűnnek, ám tudnunk kell, hogy alapjuk a timsó, amelyet vérzéscsillapításra, fertőtlenítésre régóta használnak. A kémiában mint kálium-alumínium-timsó, vagy kálium-alumínium-szulfát (KAl(SO4)2·12H2O) ismeretes. Azaz, a kristály dezodorok többségének alapanyaga az egyszerű timsó (már hirdetnek timsómentes változatot is). Egyrészt érdemes átböngészni a dezodorok címkéjét, vajon tartalmaz-e alumíniumot. Ha igen, akkor ritkábban használjuk, illetve borotválkozás után semmiképpen ne terheljük vele bőrünket, ugyanis ilyenkor a bőr finoman károsodott felső rétege hamarabb felveszi a nemkívánatos alumíniumot.

A táplálkozás esetében szintén egyszerű biztonsági szabályok érvényesek. Ne tartsunk túl sokáig alumínium edényben vagy alufóliában savas, vagy sótartalmú élelmiszereket. Itt is érvényes az örökké visszatérő nagy igazság: a régi, jól bevált anyagok a biztosak, például az üveg. Az előrecsomagolt ételeket, ételkészítményeket ritkábban használjuk, inkább friss alapélelmiszerek kerüljenek a konyhánkba.

A riogatások ellenére az élelmiszerbiztonsági szakemberek is tökéletesen ártalmatlannak tartják a grillező alufólia használatát, mivel nincs ember, aki nap mint nap grillezne, főként nem alufóliában. Az étellel vegyülő alumínium mennyisége elenyésző a grillezéskor, és sütéskor.



Mit érdemes tudni az alumíniumról?

Az alumínium egy könnyűfém, amely természetes módon megtalálható a földben. Az emberi szervezetbe elsősorban élelmiszerrel, illetve az ivóvízzel kerül. Edények, konyhai eszközök, illetve csomagolások anyaga. Többféle kozmetikai szerben megtalálható. Az alumínium nagyon nagy mértékben idegméreg. Vesénk kiüríti, ám az évek során felhalmozódhat a szervezetben, főként a tüdőben és a csontokban.



Mit érdekes tudni az alumíniumról?

A nyelvújítók timanynak nevezték, ez visszaköszön timsó szavunkban is. Először 1825-ben állította elő egy dán tudós, Hans Christian Ørsted. A nagyközönség 1855-ben, a párizsi világkiállításon csodálhatta meg a világ első, 1 kilogrammos alumíniumtömbjét. Mivel ezüstös fénye volt, „agyagezüstnek” nevezték. Akkoriban még rendkívül drága volt, ékszerekben is használták.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése