Pite mosolygó cseresznyével, avagy Hófehérke se készítené jobban



A Hófehérke Disney-rajzfilmváltozatának legidillikusabb jelenetében a darázsderekú hősnő boldog tánccal és énekkel kíséri a hagyományos amerikai pite elkészítését. A kisállatok boldogan néznek be az ablakon, ők is segítenek, és Hófehérke egymás után nyújtja ki a tökéletes alakú tésztákat. Ha nem is megy ilyen könnyen a tésztanyújtás, következzék egy nyár eleji, mosolygós gyümölcsökből készíthető pite receptje, aminek az a különlegessége, hogy nem sütőporral, hanem élesztővel készül.


Hozzávalók a tésztához:


50 dkg liszt,

csipetnyi só

3 tojás sárgája

2 evőkanál rum

2 dkg élesztő

0,5 dl langyos tej

1-2 evőkanál tejföl

25 dkg szobameleg margarin

4 evőkanál cukor



Hozzávalók a töltelékhez:


1,6 kg cseresznye vagy meggy

1 kiskanál őrölt fahéj

6 evőkanál cukor

3 tojás fehérje



A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, és a tésztát nem kell keleszteni.

A cseresznyét vagy meggyet megmossuk, kimagozzuk. Ha meggy, akkor kissé összenyomkodjuk, a leve leszűrve kiváló üdítő.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A fahéjjal fűszerezzük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint óvatosan a habbá vert tojásfehérjéket.

A tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az elsőt. Belefektetjük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Enyhén megszórjuk zsemlemorzsával.

A gyümölcsös tölteléket ráterítjük, majd erre fektetjük a kinyújtott második tésztalapot. Villával megszurkáljuk.

170 °C-on kb. 40 percig sütjük.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése