Kipróbáltuk: természetes anyagokkal festettük a tojásokat - csekélyke eredménnyel



Mivel eddig is lilahagyma vagy vöröshagyma száraz külső héjával festettük évről-évre a húsvéti tojásokat, gondoltuk, itt az ideje, hogy kipróbáljunk más természetes anyagokat. Jó sokat dolgoztunk, szinte minden összepöttyöztünk természetes festékanyagokkal, csak a tojáshéjunk nem akart beszíneződni.

Végigbóklásztunk jó néhány receptet, és végül kikötöttünk háromnál. Az ígéret szerint szép pasztellszínű rózsaszín, sárga és zöld tojások készülnek.
A céklás változathoz a következőket használtuk fel: 1 nagy céklát megpucoltunk, feldaraboltunk, hozzáadtunk 1 evőkanál ecetet, 1 teáskanál sót és fél liter vizet. A sárgított tojáshoz vettünk 1 csomag (15 g) őrölt kurkumát az előzőekben felsorolt hozzávalókkal (ecet, só, víz). Végül összevágtunk egy adag spenótot, jól tele lett vele a lábasunk, és jött hozzá ecet, só, víz az előzőek szerint. Az ajánlat szerint még egy csipetnyi kurkumát is tettünk hozzá. A tesztelés miatt ugyanekkor lábasba tettünk lila hagyma lehántott, zörgősen száraz héját, két tojást hidegen, és felöntöttük annyi vízzel, amennyi ellepte.
Forrás után még jó ideig hagytuk főni a leveleket. 15 perc után a hagymahéjban főtt tojások túl is barnultak. A többi lé még alig mutatta magát. A konyha viszont megtelt furcsa szagokkal. Egy fél óra múltán leszűrtük, beletettük a tojásokat, s hagytuk megint főni. Fél óra után még szomorúan tapasztaltuk, hogy tojásaink alig színeződtek. Végül hagytuk állni a tojásokat.
Szinte minden eredmény nélkül. Mi is tehetett volna pontot a dolog végére, mint hogy a fakó „festett” tojásainkat megettük. Annyi biztos, hogy a lé festett, mert ahol megrepedt a héj, élénken beszínezte a tojás belsejét. Ráadásul a konyha is tele lett pöttyözve sárga, zöld és élénk vörös foltokkal. Mosogatás és takarítás után megállapítottuk, hogy nálunk még mindig a hagymahéj a nyerő. Hatékony és még pénzbe sem kerül, mert úgyis kidobnánk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése