Ha elégett a fazekunk, mentsük meg egy kis hamuval!
![]() |
Néhány evőkanálnyi hamut szórjunk a lábasba! |
![]() |
Kevés vizet teszünk a hamura. Ha jobban odaégett az étel, felforralhatjuk, majd állni hagyjuk. |
Ha nagyon vastag rétegben égett oda az étel, érdemes rá is forralnunk. Ezután más dolgunk nincs, mint állni hagyni az úgynevezett hamulúgot. Egy napig bátran hagyhatjuk, addig gyönyörűen feloldja az odakozmált ételt. Egy finom dörzsikével pár perc alatt le tudjuk tisztítani az edényt.
A hamuból keletkező lúg az egyik legerősebb tisztítószer. Nagyanyáink még tudták ezt, és a zsíros len- és kendervászon anyagokat hamuval felfőzött lében mosták ki. A hamu sikálásra is kiválóan alkalmas. Nem szennyezi a környezetet, és ha nincs is otthon fa tüzelésű kályhánk, egy kis adagot kérhetünk ismerőstől. A hamu nem megy tönkre, eláll a tisztítószereink között.
![]() |
Először úgy tűnik, mintha összekoszolnánk, pedig rendkívül hatásos. |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése