A Hófehérke Disney-rajzfilmváltozatának legidillikusabb jelenetében a darázsderekú hősnő boldog tánccal és énekkel kíséri a hagyományos amerikai pite elkészítését. A kisállatok boldogan néznek be az ablakon, ők is segítenek, és Hófehérke egymás után nyújtja ki a tökéletes alakú tésztákat. Ha nem is megy ilyen könnyen a tésztanyújtás, következzék egy nyár eleji, mosolygós gyümölcsökből készíthető pite receptje, aminek az a különlegessége, hogy nem sütőporral, hanem élesztővel készül.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt,
csipetnyi só
3 tojás sárgája
2 evőkanál rum
2 dkg élesztő
0,5 dl
langyos tej
1-2 evőkanál tejföl
25 dkg szobameleg margarin
4 evőkanál cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
1,6 kg
cseresznye vagy meggy
1 kiskanál őrölt fahéj
6 evőkanál cukor
3 tojás fehérje
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az
élesztőt nem kell felfuttatni, és a tésztát nem kell keleszteni.
A cseresznyét vagy meggyet megmossuk, kimagozzuk. Ha meggy,
akkor kissé összenyomkodjuk, a leve leszűrve kiváló üdítő.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A fahéjjal
fűszerezzük, és hozzáadjuk a cukrot, valamint óvatosan a habbá vert
tojásfehérjéket.
A tésztát két részre osztjuk. Lisztezett deszkán tepsi
nagyságúra nyújtjuk az elsőt. Belefektetjük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Enyhén megszórjuk zsemlemorzsával.
A gyümölcsös tölteléket ráterítjük, majd erre fektetjük a
kinyújtott második tésztalapot. Villával megszurkáljuk.
170 °C-on kb. 40 percig sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése