Mivel eddig is lilahagyma vagy vöröshagyma száraz külső héjával festettük évről-évre a húsvéti tojásokat, gondoltuk, itt az ideje, hogy kipróbáljunk más természetes anyagokat. Jó sokat dolgoztunk, szinte minden összepöttyöztünk természetes festékanyagokkal, csak a tojáshéjunk nem akart beszíneződni.
Végigbóklásztunk jó néhány receptet, és végül kikötöttünk
háromnál. Az ígéret szerint szép pasztellszínű rózsaszín, sárga és zöld tojások
készülnek.
A céklás változathoz a következőket használtuk fel: 1 nagy céklát
megpucoltunk, feldaraboltunk, hozzáadtunk 1 evőkanál ecetet, 1 teáskanál sót és
fél liter vizet. A sárgított tojáshoz vettünk 1 csomag (15 g) őrölt kurkumát az
előzőekben felsorolt hozzávalókkal (ecet, só, víz). Végül összevágtunk egy adag
spenótot, jól tele lett vele a lábasunk, és jött hozzá ecet, só, víz az előzőek
szerint. Az ajánlat szerint még egy csipetnyi kurkumát is tettünk hozzá. A
tesztelés miatt ugyanekkor lábasba tettünk lila hagyma lehántott, zörgősen száraz
héját, két tojást hidegen, és felöntöttük annyi vízzel, amennyi ellepte.
Forrás után még jó ideig hagytuk főni a leveleket. 15 perc
után a hagymahéjban főtt tojások túl is barnultak. A többi lé még alig mutatta
magát. A konyha viszont megtelt furcsa szagokkal. Egy fél óra múltán leszűrtük,
beletettük a tojásokat, s hagytuk megint főni. Fél óra után még szomorúan tapasztaltuk,
hogy tojásaink alig színeződtek. Végül hagytuk állni a tojásokat.
Szinte minden
eredmény nélkül. Mi is tehetett volna pontot a dolog végére, mint hogy a fakó
„festett” tojásainkat megettük. Annyi biztos, hogy a lé festett, mert ahol
megrepedt a héj, élénken beszínezte a tojás belsejét. Ráadásul a konyha is tele
lett pöttyözve sárga, zöld és élénk vörös foltokkal. Mosogatás és takarítás
után megállapítottuk, hogy nálunk még mindig a hagymahéj a nyerő. Hatékony és
még pénzbe sem kerül, mert úgyis kidobnánk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése